Wat te doen als je kind te veel tijd voor een scherm doorbrengt

Als u net als de meeste ouders bent, maakt u zich waarschijnlijk zorgen over de hoeveelheid tijd die uw kind voor een scherm doorbrengt. Het is geen geheim dat te veel schermtijd schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van kinderen, maar het kan moeilijk zijn om te weten wat u eraan kunt doen. In deze blogbijdrage bespreken we enkele tips om de schermtijd van uw kind te beperken en hem of haar te helpen het meeste uit de technologie te halen zonder de groei en ontwikkeling te schaden.

Stel samen een aantal basisregels op

Een van de beste manieren om de schermtijd van je kind te beperken is door een aantal basisregels vast te stellen. Ga met je kind zitten en bespreek hoeveel schermtijd passend is voor zijn leeftijd. Stel daarbij grenzen, bijvoorbeeld in de vorm van een tijdslimiet. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter. Stoere kinderen zoeken altijd de grens op; wees hier op voorbereid. 

Indicatie schermtijd
van 2 tot 4 jaar: half uur per dag
van 4 tot 8 jaar: 1 uur per dag, op te delen in kortere periodes
van 8 tot 10 jaar:  1,5 uur per dag
van 10 tot 12 jaar:  2 uur per dag
van 12 jaar en ouder: 3 uur per dag

Hou je aan de regels

Zorg vervolgens dat je je ook aan deze grenzen gaat houden. Hou de tijd bij via de gamecomputer, via je telefoon of via een ouderwetse timer. Als je samen duidelijke regels gesteld hebt, is het ook logisch daar op te letten. Als je geïnteresseerd en emotioneel ondersteunend bent bij het houden aan de regels, is dit voor een kind heel helder en duidelijk.

Pas de regels aan als dit nodig is

Als je echter merkt dat de regels niet meer passen bij je kind, wees dan bereid ze aan te passen. Misschien moet je de schermtijd in het weekend verlengen als je kind zich door de week goed aan de regels heeft gehouden. Maar onthoudt dat iets meer tijd geven altijd makkelijker is dan de tijd in te perken. Wees dus voorzichtig.

Zoek samen naar leerzame spelletjes en apps

Een manier om ervoor te zorgen dat je kind het meeste uit de technologie haalt en toch de schermtijd beperkt, is het gebruik van apps en spelletjes die leerzaam zijn. Er zijn tal van opties beschikbaar, en veel ervan zijn gratis. Door apps en spelletjes te kiezen die je kind helpen nieuwe vaardigheden te leren, kun je er zeker van zijn dat hij of zij technologie op een positieve manier gebruikt.

Moedig andere activiteiten aan

Probeer ten slotte je kind aan te moedigen om ook aan andere activiteiten. Ga naar buiten en speel, lees samen boeken, of maak een uitstapje met het gezin naar de dierentuin. Dit zijn allemaal leuke activiteiten die je kind op andere manieren helpen groeien en ontwikkelen.

Tenslotte is het belangrijk te onthouden dat niet alle schermtijd slecht is. Sterker nog, sommige vormen van schermtijd kunnen zelfs gunstig zijn voor kinderen. Als je je kind elke dag wat schermtijd toestaat, zorg er dan voor dat het kwaliteitstijd. Op deze manier werk je aan een zekere balans in de activiteiten van je kind.