Onbeschofte dingen die kinderen zeggen: wat nu?

Kinderen opvoeden kan moeilijk zijn. Een van de moeilijkste aspecten is omgaan met hun onbeleefde opmerkingen. Het is moeilijk om te weten hoe je moet reageren als je kind vervelend is of iets kwetsends of ongepasts zegt. In deze blogbijdrage geven we enkele tips over hoe je kunt omgaan met onbeleefde kinderen.

Commanderen en hard roepen

Een kind dat op een ongewenste toon tegen je praat, door te commanderen of hard tegen je te roepen probeert te domineren en je te controleren. Dit is een teken van gebrek aan respect. Het is belangrijk om vroeg grenzen aan dit soort gedrag te stellen, zodat het kind weet dat je het niet zult tolereren.

Een goede manier om te beginnen is door je kind rustig te vertellen wat het verkeerd deed en waarom het verkeerd was . Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Het is niet beleefd om tegen iemand te schreeuwen. Als je dat doet, voelen ze zich ongemakkelijk.” Het kan zijn dat je dit verschillende keren moet herhalen, maar zorg ervoor dat je je eraan houdt, zodat het kind passend gedrag leert.

Eisen en je stom noemen

Een kind dat zich stoer voor doet en dingen van je eist zonder alsjeblieft te zetten of je stom noemt is ook niet respectvol zijn. Ook hier is het belangrijk om grenzen te stellen en uit te leggen waarom het gedrag verkeerd is. Je kunt zeggen: “Het is niet beleefd om dingen van mensen te vragen zonder alsjeblieft te zeggen. Dat is niet erg beleefd.” Probeer het gedrag niet goed te praten tegenover jezelf en ook niet tegenover anderen. Ga de discussie aan om je kind te leren hoe wel goed om dingen kan vragen.

Het bijten van een ander kind

Bijten is een vorm van agressie en kan heel gevaarlijk zijn. Als je kind een ander kind bijt, is het belangrijk onmiddellijk in te grijpen. Het kind uit de situatie halen is de beste manier om verder letsel te voorkomen. Praat ook met je kind over waarom bijten verkeerd is en leg uit dat er betere manieren zijn om aandacht te krijgen of conflicten op te lossen

Het uitlachen van iemand

Het is nooit gepast om anderen uit te lachen, ongeacht hun leeftijd. Dit soort gedrag getuigt van een gebrek aan empathie en respect voor andere mensen.

De beste manier om met dit soort onbeleefdheid om te gaan is door je kind te leren hoe het meer medelevend kan zijn . Leg uit waarom de draak steken met anderen gemeen is en pijn doet aan hun gevoelens. Help hen te begrijpen dat iedereen anders is en dat het niet oké is om iemand uit te lachen omdat hij er anders uitziet of zich anders gedraagt dan hij.

Driftaanvallen niet negeren

De beste manier om met een driftaanval om te gaan is hem niet te negeren. In woede of verlegenheid reageren zal de situatie alleen maar erger maken. Probeer in plaats daarvan kalm en beheerst te blijven. Kijk wat de beste oplossing is om te reageren op je kind. Dit is een situatie die je niet even kan uitstellen. Het kind zal moeten leren om respect op te brengen voor andere mensen en daarbij moeten leren wat hij met zijn boosheid en drift moet doen. Dat is niet zomaar gefikst en vraag om gesprekken met het kind op het niveau dat hij of zij het begrijpt.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de onbeleefde dingen die kinderen zeggen. Het kan moeilijk zijn te weten hoe te reageren, maar met geduld en doorzettingsvermogen kun je je kind helpen zich in sociale situaties gepast te leren gedragen. Blijf sterk en laat je kind niet wegkomen met slecht gedrag!

Zorg ervoor dat je consequent bent met je discipline . Als je een kind vertelt dat het gestraft zal worden omdat het tegen je schreeuwt, zorg er dan voor dat je de straf ook uitvoert. Zo zal het kind leren dat slecht gedrag consequenties heeft.