Kinderen als ontdekkingsreizigers: hoe hou je dat in toom?

Kinderen zijn natuurlijke ontdekkingsreizigers en gebruiken al hun zintuigen zoveel mogelijk om van alles te ontdekken. Ze kijken en luisteren om te observeren wat er om hen heen gebeurt. Voelen aan alles wat ze kunnen bereiken. En ze rennen, springen, graven en klimmen terwijl ze allerlei nieuwe outdoor plekken ontdekken.

Voor een kind is alles nieuw. Daardoor zijn zelfs de kleinste dingen interessant en opwindend. Maar door al deze mini ontdekkingsreizen wordt kinderen opvoeden snel een rommeltje. Het behouden van een schoon en opgeruimd huis kan zo voor veel drukke ouders een onmogelijkheid lijken. Juist daarom hebben we hier enkele eenvoudige strategieën om een ​​huis voor zowel de kinderen als volwassenen netjes genoeg te houden.

Weet waar de dingen heen gaan…

‘Een plek voor alles en alles op zijn plaats’ is één van de belangrijkste mantra’s van organiseren. Ouders kunnen het op deze wijze wat rustiger aan doen door alles zoveel mogelijk op z’n plaats te houden. Het kan ouders met de vraag: “Heb ik hier wel ruimte voor?” zelfs helpen betere aankoopbeslissingen te nemen.

Een belangrijke tip voor ouders is dus om te kijken naar wat er door de voordeur komt. Je kunt oma er misschien niet van weerhouden cadeautjes te kopen, maar je kunt jezelf wel lichtelijk tegenhouden. Met een plek voor alles kun jij jouw ruimte ook gebruiken om aan te geven wanneer je zeker te veel spullen hebt verzameld. Als een la zo volgepropt is dat je deze bijna niet meer dicht krijgt, dan heb je waarschijnlijk te veel spullen. En deze la bevestigt dat ook!

… En waar de dingen daarna naartoe gaan

Dus wanneer die la jou vertelt dat je teveel spullen hebt, dan is het de hoogste tijd om deze op te ruimen. Een simpel plan, zoals alle ongewenste spullen naar een kringloopwinkel brengen, kan ouders al helpen allerlei gevoelens te beheersen. Zoals gevoelens van nostalgie, verdriet, of een schuldgevoel over de verspilling die met het afscheid nemen van de bezittingen van een kind gepaard kunnen gaan. 

Een onderdeel van het opgroeien en kind zijn, is echter volop te genieten van het speelgoed dat er is. Dit tot het punt waarop het speelgoed echt in een slechte staat is. Dan is het absoluut oké dat het speelgoed de vuilnisbak in gaat of gerecycled wordt. Het wordt ouders daarom aangeraden om elke drie maanden het speelgoed en de kleding van hun kinderen door te nemen.

De binnenkomst van een ander soort rommel

Rommel in huis is natuurlijk maar één manier waarop je kind een rommeltje van jouw huis kan maken. Zo is er alle troep, onder de schoenen en op de kleding, die ze van buiten naar binnen meenemen. Iets waar de Forbo Coral schoonloopmatten je al een bijzonder handig handje mee kunnen helpen door veel vuil en vocht tegen te houden. 

Een kruimelzuiger is daarnaast ook een zeer handig hulpmiddel in ieder huishouden met kinderen, die elke dag weer van pas komt. En dan zijn er verder nog alle morserijen en andere ongelukjes. 

  • De vlekken kunnen op zachte oppervlakken het beste met tapijt- en bekledingsreiniger aangepakt worden. 
  • Voor het reinigen van vlekken op harde oppervlakken is allesreiniger veelal voldoende. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vuile handen, kleurpotloden of -stiften en voedsel. 
  • Een was vlekverwijderaar is uitstekend geschikt voor chocolade en andere vervelende voedselvlekken. 
  • De ongeparfumeerde vloeibare zeep is daarnaast uitstekend voor het elimineren van geuren in wasbare items. 
  • Dit terwijl je zuurstofbleekmiddelen gebruikt om sterk bevlekte kleding voor te weken.

Houd rekening met de dingen die je koopt

De laatste tip die we hier hebben is om bij het doen van aankopen al rekening met het gemak van het schoonmaken ervan te houden. Met name artikelen zoals kinder- of autostoelen, drinkflessen en tuitbekers moeten regelmatig schoongemaakt worden. Kijk steeds hoe makkelijk dit straks gaat worden. 

Thuis is waar het hart is, maar het kan vooral met kinderen ook een hoop rommel en vuil toestanden met zich meebrengen. Maak je echter geen zorgen! Want de bovenstaande tips helpen je al op weg om van jouw huis een veilige en schone plek voor je kleine ontdekkingsreiziger te maken.