8 Signalen bij de opvoeding van een stoer kind

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat het betekent voor een kind om stoer te zijn. Voor sommigen kan het betekenen dat ze veerkrachtig zijn en in staat om uitdagingen te overwinnen. Voor anderen kan het betekenen dat ze niet bang zijn voor confrontaties en bereid zijn voor zichzelf op te komen. Maar “stoer doen” kan ook betekenen dat ze een bepaalde indruk maken terwijl ze bijvoorbeeld heel verlegen zijn. Op zo’n moment werkt het stoer zijn dus tegen hen.

8 Signalen van stoer doen

Als je bang bent dat je kind zich stoerder voordoet dan hij of zij is, zijn hier 8 signalen waar je op moet letten!

 1. Je kind maakt altijd ruzie met jou en andere volwassenen.
 2. Je kind deinst nooit terug voor een ruzie, fysiek of verbaal.
 3. Je kind heeft de neiging erg reactief te reageren op anderen.
 4. Je kind zoekt voortdurend nieuwe uitdagingen en risico’s.
 5. Je kind lijkt empathie voor anderen te missen en lijkt zich niet te bekommeren om hoe zijn daden anderen beïnvloeden.
 6. Je kind heeft het moeilijk om vrienden te maken en belandt vaak in gevechten met klasgenoten.
 7. Je kind is extreem onafhankelijk en vraagt niet graag hulp aan iemand.
 8. Je kind drijft zichzelf altijd tot het uiterste, zowel lichamelijk als geestelijk.

Wat een stoere buitenkant kan verbergen

Als je meer dan een paar van deze tekenen bij je kind ziet, kan het tijd om hier naar te kijken. Dit kun je bijvoorbeeld met het schoolhoofd of de leerkracht bespreken. Ze kunnen je misschien helpen beter te begrijpen hoe je kind omgaat met de uitdagingen van school en het leven. Stoerheid kan iets goeds zijn, maar het is belangrijk je ervan te vergewissen dat je kind geen emotionele problemen verbergt achter een stoere buitenkant.

Om leren gaan met je stoere kind

Als je een stoer kind opvoedt, gefeliciteerd! Maar vergeet niet dat stoer zijn niet altijd gemakkelijk is. Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden als je ervoor wilt zorgen dat je kind gezond en gelukkig blijft

 • Ten eerste, push je kind niet te hard. Laat hem of haar zijn eigen weg vinden en verwacht niet dat hij of zij perfect is.
 • Ten tweede, zorg ervoor dat je kind uitlaatkleppen heeft voor zijn of haar energie en agressie. Dit kan betekenen dat het gaat sporten of betrokken raakt bij andere activiteiten als bijvoorbeeld de scouting.
 • Ten derde, leer je kind hoe het zijn of haar emoties kan reguleren. Help hem of haar te leren hoe je op een gezonde manier met boosheid, verdriet en andere moeilijke emoties kunt omgaan.

Tenslotte, zorg ervoor dat je kind een relatie opbouwt met andere volwassenen buiten het huis. Deze volwassenen als bijvoorbeeld een opa of oma, een tante of oom, kunnen een luisterend oor bieden en steun bieden als het moeilijk wordt.

Een stoer kind opvoeden is zeker niet makkelijk maar het kan wel veel voldoening geven! Met een beetje liefde en begrip kun je je kind helpen in elke situatie te gedijen.